Visueel participatief traject in Peterbos

Het visueel participatief traject, concreet door middel van de ‘Digital storytelling’ en etnografisch onderzoek, wil bijdragen aan het zichtbaar maken en verbeteren van de leefsituatie van de bewoners van Peterbos, een grootschalige sociale hoogbouwwijk in Brussel. Het traject was een samenwerking tussen Odisee (Insjalet), SoHoLab (VUB) en Samenlevingsopbouw Brussel waarin zeven digitale verhalen tot stand kwamen. De Digital stories tonen op een doorleefde manier wat het betekent om op deze hoogbouwsite te leven en appelleren op een krachtige manier aan de urgentie van een aantal noden en vragen. In de hoop op een versterking van hun burgerschap in een snelle veranderende stedelijke context.

Digital stories

Des choses positives

Des choses positives

Als Elsa voor het eerst kwam in Peterbos was ze onmiddellijk aangetrokken door de bomen en het landschap. Ze houdt van kleuren, licht en impressies… Ze is beginnen tekenen en schilderen en houdt van schilders zoals Klimt en Degas. In Peterbos zou ze graag een creatief atelier hebben voor iedereen die wenst.

De l'identité d'une entité à son inefficacité

De l'identité d'une entité à son inefficacité

Augustin woont al 40 jaar in Peterbos en wordt gezien als artiest. Het beeld dat hij heeft van Peterbos is dat van een surrealistisch tableau: witte kubussen die lijken op te stijgen uit de modder. Peterbos is voor Augustin een organisme dat zwaar is zonder enige coherentie of visie. Hij stelt zichzelf steeds de vraag: “Is Peterbos wel echt een park?”.

La vie quotidiene au Peterbos

La vie quotidiene au Peterbos

Vivi woont al 7 jaar in Peterbos. Ze is alleen met haar hond Lucky. Ze wandelt met haar hond drie keer per dag in een vast parcours in Peterbos. Verder houdt ze van televisiekijken om Nederlands te leren of van de babbeltjes met haar buren in de gang  van haar appartement.

La découverte

La découverte

In Peterbos zijn er veel verschillende soorten vogels. Abdel Majid houdt van vogels en heeft parkieten in huis. Hij exploreert graag hun vleugels. Op een dag vond hij in een boom een nest met blauwe eieren. Hij durfde ze niet aan te raken.

Elle retourne

Elle retourne

Vroeger had Rachida een goed werk, maar door ziekte verloor ze haar job en kwam ze in Peterbos wonen. Rachida houdt van koken, borduren en kuisen. Sinds ze de activiteiten die Samenlevingsopbouw in Peterbos organiseert ontdekt, doet ze zoveel mogelijk mee: van creatief atelier tot taalles.

Snack 2012

Snack 2012

Rida houdt ervan om naar snackbars te gaan. Er zijn twee winkels in Peterbos “chez le Turq” et “chez le Paquistanais”. Hij gaat er graag naar toe om er chips, cola en snoep te halen. Bij de Turk is het duurder, maar deze heeft meer keuze zoals groenten en fruit. Soms gaat hij er alleen, soms met zijn vrienden. Maar het liefst van al gaat hij naar Snack 2012.